Koen Financieel Advies

Starter op de woningmarkt? Bekijk je mogelijkheden!

Starter op de woningmarkt? Ontdek je mogelijkheden en krijg tips voor het kopen van je eerste huis. Maak de beste keuze voor jouw toekomst!

Financieel Advies voor Starters op de Woningmarkt: Waar Moet Je Op Letten?

De woningmarkt kan voor veel starters behoorlijk overweldigend zijn. Als je voor het eerst een huis wilt kopen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten welke stappen je moet zetten. De keuze tussen huren of kopen, het regelen van een hypotheek, en het gebruik van regelingen zoals een starterslening: het zijn allemaal zaken waar je als starter mee te maken krijgt.

Kopen versus huren: wat past bij jou?

Voor starters op de woningmarkt is de eerste vraag vaak: ga je kopen of huren? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Kopen biedt de mogelijkheid om vermogen op te bouwen, omdat je elke maand aflost op je hypotheek. Daarnaast kun je profiteren van eventuele waardestijgingen van je huis. Maar het kopen van een woning brengt ook hoge eenmalige kosten met zich mee, zoals notariskosten en taxatiekosten. Meer weten over een lening die je kan helpen bij deze kosten? Check dan deze uitleg over de starterslening.

Aan de andere kant geeft huren meer flexibiliteit. Je zit niet vast aan een woning en je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud. Dit kan aantrekkelijk zijn als je nog niet zeker weet waar je wilt wonen of als je bijvoorbeeld vaak van baan verandert. Toch bouw je met huren geen vermogen op, en dat kan op de lange termijn minder gunstig zijn.

Hypotheek en subsidies voor starters

Naast het maken van de keuze tussen kopen en huren, zijn er ook regelingen zoals de verhuisregeling die het voor starters op de woningmarkt iets makkelijker kunnen maken om een hypotheek rond te krijgen. Lees hier meer over de verhuisregeling en ontdek hoe het jouw situatie kan verbeteren.

Belangrijke aandachtspunten voor starters op de woningmarkt

Een van de meest cruciale stappen bij het kopen van een huis is het bepalen van je maximale budget. Als starter is het verleidelijk om te focussen op huizen die nét iets boven je budget zitten, maar het is belangrijk om een realistische inschatting te maken van je maandlasten. Denk niet alleen aan de hypotheek, maar ook aan bijkomende kosten zoals verzekeringen, onderhoud en belastingen.

Daarnaast kan het slim zijn om je te verdiepen in de mogelijkheden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee kun je vaak voordeliger lenen, omdat de NHG een vangnet biedt als je door omstandigheden je huis niet meer kunt betalen. Dit geeft zowel jou als de bank meer zekerheid. In 2024 is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd, wat het voor meer starters haalbaar maakt om in te stappen.

Hoe kun je als starter slim lenen?

Starters op de woningmarkt kunnen gebruikmaken van speciale regelingen die het kopen van een eerste huis wat toegankelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de eerder genoemde starterslening, waarmee je een aanvullend bedrag kunt lenen naast je normale hypotheek. Dit kan net het verschil maken tussen wel of niet je droomhuis kunnen kopen.

Ook is het goed om te weten dat in 2024 het effect van een studieschuld op je maximale hypotheek is afgenomen. Dit betekent dat oud-studenten, die vaak met een studieschuld te maken hebben, toch iets meer kunnen lenen dan in voorgaande jaren. Dit kan een groot voordeel zijn voor starters die hun studieschuld nog aan het aflossen zijn.

Door slim gebruik te maken van deze mogelijkheden, kun je als starter beter je kansen vergroten op de woningmarkt. Zo wordt het kopen van een huis net wat toegankelijker, zelfs in deze competitieve markt.

Tips voor een goede voorbereiding

Voordat je de sprong waagt naar je eerste koopwoning, is het verstandig om een paar stappen te doorlopen. Ten eerste is het essentieel om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Dit betekent dat je een overzicht moet hebben van je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden, zoals een studieschuld. Dit helpt je om realistisch te bepalen wat je elke maand kunt besteden aan woonlasten.

Daarnaast kan het slim zijn om vroegtijdig in gesprek te gaan met een financieel adviseur. Die kan je helpen om je maximale hypotheek te berekenen en je informeren over de verschillende hypotheekvormen die er zijn. Ook kan hij je wijzen op mogelijkheden zoals de verhuisregeling, waarmee je wellicht je oude hypotheek kunt meenemen naar je nieuwe huis. Dit kan handig zijn als je van plan bent om binnen een aantal jaar door te stromen naar een grotere woning.

Denk aan de toekomst

Als starter op de woningmarkt kan het verleidelijk zijn om meteen voor het grootste of mooiste huis te gaan. Maar houd ook rekening met je toekomstplannen. Verwacht je bijvoorbeeld in de komende jaren gezinsuitbreiding? Dan is het slim om hier bij je woningkeuze al rekening mee te houden. Kies je nu voor een kleiner appartement omdat dit binnen je budget past, zorg dan dat je de flexibiliteit hebt om later door te stromen naar een grotere woning.

Denk ook aan mogelijke waardestijgingen en de locatie van je woning. Een woning in een gewilde buurt kan op termijn meer waard worden, waardoor je later een financieel voordeel hebt als je besluit te verhuizen. Maar onthoud: uiteindelijk gaat het erom dat jij je thuis voelt in je nieuwe woning. De woningmarkt kan spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je als starter een goede start maken.

Wil je meer hulp met je financiele zaken met betrekking tot de woningmarkt en hypotheken? Bezoek dan onze hypotheken pagina!

× Hoe kan ik u helpen?