Koen Financieel Advies
zzp

Hypotheek na 1 jaar als zzp’er: wat is er mogelijk?

Wat veel ondernemers nog niet weten is dat steeds meer geldverstrekkers al na 1 jaar mogelijkheden bieden voor een hypotheek.  Er wordt dan niet gekeken naar de inkomsten in de afgelopen drie jaar, maar naar het afgelopen jaar met een prognose van het komend jaar. Deze prognose moet worden opgesteld door de boekhouder of accountant van het het bedrijf.

Gebruikelijk vragen geldverstrekkers de jaarcijfers van de laatste 3 jaar van ondernemers op. Als je dan pas 1 jaar ondernemer bent, kun je hier dus niet aan voldoen. De geldverstrekker vraagt dit op zodat er een stabiel gemiddeld inkomen berekend kan worden. 

Gelukkig is deze situatie de laatste jaren gewijzigd. Hierdoor kun je tegenwoordig al na 1 jaar al een hypotheek aanvragen. Dit is ook mogelijk voor een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).  Steeds meer geldverstrekkers bieden mogelijkheden, alleen krijg je wel te maken met beperkende voorwaarden. Bij de meeste geldverstrekkers kun je bijvoorbeeld maar maximaal op basis van 75% van het inkomen lenen. Op deze manier beperkt de geldverstrekker het risico, mocht de ondernemer de komende jaren mindere resultaten behalen. Daarnaast is het verstandig voor de ondernemer om niet meteen 100% te financieren op basis van het inkomen, zodat bij eventuele mindere jaren er niet direct financiële problemen ontstaan. 

Al met al doet een ondernemer die slechts één jaar ondernemer is er verstandig aan om een expert in te huren. Elke ondernemer is uniek, hierdoor zal iedere situatie apart moeten worden bekeken. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur, zodat je samen kunt kijken naar de mogelijkheden.

× Hoe kan ik u helpen?