Koen Financieel Advies
Overwaarde opnemen

Overwaarde opnemen; nu het juiste moment?

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen. De gemiddelde verkoopprijs is met ongeveer 15% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Hierdoor heeft bijna iedereen op dit moment overwaarde op zijn koopwoning. Het is mogelijk deze overwaarde op te nemen uit de woning. 

Banken hebben hier speciale producten voor ontwikkeld, zodat je hiervan gebruikt kunt maken. Het is hierbij wel belangrijk om de gevolgen van het opnemen van de overwaarde goed te bespreken met een financieel adviseur.

Je kunt de overwaarde opnemen voor verschillende doelen:

  • Aanvulling op je pensioen
  • Kinderen helpen bij de aankoop van een woning 
  • Een tweede huis of vakantiehuis kopen
  • Verbouwen van de woning
  • Voor een extra buffer

Het is mogelijk om op verschillende manieren de overwaarde op te nemen uit de woning. De mogelijkheden verschillen per geldverstrekker. 

De hypotheek verhogen op de woning

Wanneer je overwaarde op de woning hebt, kun je de hypotheek verhogen. De nieuwe hypotheek hoofdsom moet wel voldoen aan de hypotheeknormen. Vervolgens kun je de overwaarde laten uitbetalen bij de notaris.

× Hoe kan ik u helpen?