Koen Financieel Advies
Door:

Wat is een Familiehypotheek? Lees het hier!

Voor wie moeite heeft met het verkrijgen van een hypotheek bij de bank, biedt de familiehypotheek een alternatief. Hierbij lenen ouders geld aan hun kinderen, met rente, wat vaak gunstiger kan uitpakken dan lenen bij de bank. Dit kan vooral van pas komen wanneer de bank niet het volledige bedrag wil financieren. Het is echter essentieel om de familiehypotheek goed vast te leggen in een overeenkomst, inclusief rente en aflossingsvoorwaarden.

Belastingvoordeel en Aandachtspunten

De familiehypotheek kan belastingvoordeel opleveren, maar het is cruciaal dat de voorwaarden aan bepaalde eisen voldoen. De rente moet vergelijkbaar zijn met die van een reguliere banklening. Lenen aan een kind impliceert vaak ook het lenen aan de schoonzoon of schoondochter, waardoor gezamenlijke aansprakelijkheid ontstaat. Gezien het risico en de complexiteit is het aan te raden een notaris te raadplegen bij het opstellen van de overeenkomst.

Voordelen voor huizenkopers en geldverstrekkende familieleden

Voor huizenkopers, vooral starters, kan de familiehypotheek een uitkomst zijn. Het vergroot de financiële mogelijkheden en biedt flexibiliteit in voorwaarden en rente. Geldverstrekkende familieleden profiteren van een hoger rendement in vergelijking met een spaarrekening en zijn niet gebonden aan belastingvrije schenkingstarieven. Overwaarde op een woning kan ook worden benut voor de familiehypotheek.

Nadelen en Aanpak van Conflicten

Ondanks de voordelen zijn er ook risico’s verbonden aan de familiehypotheek, zoals mogelijke conflicten binnen de familie. Het is van cruciaal belang om heldere afspraken officieel vast te leggen, bij voorkeur met behulp van een notaris. Het beheren en afsluiten van de hypotheek verloopt anders dan bij reguliere geldverstrekkers, maar met de juiste professionals kunnen problemen worden voorkomen en kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt.

Voor meer advies over familiehypotheken, bezoek onze Hypotheken pagina

× Hoe kan ik u helpen?