Koen Financieel Advies
scheiden en hypotheek (1)

Scheiden & Hypotheek: waar moet je aan denken?

Het besluit om te scheiden is een emotioneel en uitdagend proces, en het kan nog complexer worden wanneer er een gedeelde koopwoning met hypotheek in het spel is. Het verdelen van financiële middelen en bezittingen kan een struikelblok vormen voor veel stellen.

Wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in het traject een financieel adviseur aan te haken. Zo voorkom je dat je afspraken maakt, die later niet te verwezenlijken zijn.  Een veelvoorkomende wens is dat één van de twee in het huis wil blijven wonen. Vaak wordt er gedacht dat dit niet tot de mogelijkheden behoort. Niet altijd terecht. Vaak is er meer mogelijk, dan gedacht.

De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Verkoop van de woning: Een van de meest voorkomende opties bij een scheiding is de verkoop van de gezamenlijke woning. Het geld dat vrijkomt uit de verkoop kan worden gebruikt om de hypotheek af te lossen en de opbrengst kan worden verdeeld tussen beide partijen. Dit zorgt ervoor dat beide partners een schone financiële lei hebben en individueel verder kunnen gaan.
  • Uitkopen van een partner: Als een van de partners de woning wil behouden, kan deze ervoor kiezen om de andere partner uit te kopen. Dit houdt in dat de partner die het huis wil behouden de andere partner een bedrag betaalt dat overeenkomt met diens deel van de woningwaarde. Hierdoor wordt de hypotheek op naam van één persoon gezet.
 

Stappenplan voor het uitkopen van een ex-partner

Als je van plan bent om je partner uit te kopen, is het handig om de volgende stappen te volgen:

  1. Onderzoek het recht op een deel van de waarde: Ga na of je partner recht heeft op een deel van de waarde van jullie bezittingen. Dit hangt af van de eigendomsverhoudingen en de afspraken die tijdens het samenwonen/huwelijk zijn gemaakt.
  1. Raadpleeg een hypotheekadviseur: Werk samen met een hypotheekadviseur om te bepalen of je de hypotheek zelfstandig kunt dragen en de financiële verantwoordelijkheid kunt dragen.
  2. Laat een waardebepaling uitvoeren: Om de waarde van de woning te bepalen, is het raadzaam om een waardebepaling te laten uitvoeren door een erkende taxateur.
  3. Bepaal de betalingswijze aan je ex-partner: Beslis hoe je de financiële vergoeding aan je ex-partner wilt geven. Dit kan in de vorm van een eenmalige betaling of via een afbetalingsplan.
  4. Maak schriftelijke afspraken met je ex-partner: Zorg ervoor dat je samen met je ex-partner schriftelijke afspraken maakt over de uitkoop. Dit voorkomt later eventuele misverstanden. Bij een huwelijk is de echtscheiding pas definitief als de beschikking hiervan is ingeschreven bij de gemeente in de burgerlijke stand.
  5. Stel een akte op bij de notaris of geldverstrekker: Om de hypotheek op jouw naam te laten zetten, dien je een akte op te stellen bij de notaris of bij de geldverstrekker zelf. Dit
  6. Zorg voor de overdracht van de woning en hypotheek naar jouw naam.
 

Het uitkopen van een ex-partner bij een gedeelde koopwoning kan een complex proces zijn. Het is daarom raadzaam om hypotheekadvies in te winnen en samen te werken met professionals om ervoor te zorgen dat alle stappen correct worden gevolgd en dat beide partijen eerlijk en goed worden geholpen.

× Hoe kan ik u helpen?